Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2017 21:48 - Джефри Сакс препоръчва на Европа: Не следвайте американския модел на либерална икономика
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 16. Октомври 2017 , брой: 202 Ася Гардели
"Не следвайте американсикя модел на либералната икономика. Намаляването на заплатите и пенсиите не са решение за устойчиво развитие на Централна и Източна Европа". Това препоръча американският икономист Джефри Сакс по време на конференция на тема "Рестарт на европейската икономика" в Брюксел, организирана от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Известният анализатор очерта пред европейските социалисти идеите си за постигането на икономически и политически успехи. Според него страните от Централна, Източна и Южна Европа се развиват в грешната посока. Той препоръча като модел за подражание Австрия, Холандия и Германия, страни с дълга социалдемократическа история, където всички нужди на работниците са удовлетворени. В тези държави работещите имали платена почивка, майчинство, безплатно или на много ниски цени, здравеопазване и образование. Всичко това е финансирано посредством данъците - 40-50 на сто от БВП на страните, обясни той. Това, по неговите думи, е в противовес с англосаксонските принципи за икономически растеж, където се говори единствено и само за производство, високо развитие и не се зачитат социалните ценности. Това е неолиберална етика, с която се сблъсквам постоянно в САЩ, заяви Сакс. Данъците там възлизат на 31% от БВП, за разлика от Европа, където са над 40% от БВП. Има държави, където се плащат само 10% налози, но това са общества, които не функционират, те са с много бедни хора, заяви той. Всичко това може да се види в САЩ, където липсва социална демокрация, обясни Сакс. Ситуацията на Балканите - в Румъния и България, е много сложна, в тези страни има различно ниво на развитие, каза още икономистът, визирайки Европа на две скорости.
Страните да инвестират повече от 4% от БВП в научно-развойната дейност, по примера на скандинавските страни, препоръча Сакс. Според него Европа се нуждае от балансирано общество с високи данъци и нови технологии и даде за пример Финландия и Норвегия, където социално-демократическите институции работят в синхрон с технологическите иновации. Основен проблем според Сакс е липсата на достатъчно образование в страните от Южна и Източна Европа. Това важи за Гърция, Испания и Южна Италия, допълни още той и подчерта големите различия в икономическото развитие между Северна и Южна Италия.
В Европа има чудесни университети със хилядолетна история, с огромни познания, но това не са центрове на иновации. Тези университети не си сътрудничат с промишлеността и производството, каза Джефри Сакс. Според него липсата на създаването на работни места е тясно свързана с технологичните иновации, каквито в Европа няма. Икономистът посочи, че именно това е причината за финансовия срив на Гърция, Румъния и България. В тези страни трябва да има конкурентоспособност, което е тясно свързано с новите технологии. Лидерите на световните технологии, като "Гугъл", "Амазон", "Алибаба" не са в Европа. Да не бъдем наивни, смятайки, че трябва да се разбие социално-демократическият модел в Европа, защото той работи много добре в най-успешните икономики и най-богатите държави.
По повод миграцията и бежанския поток в Европа Джефри Сакс е на мнение, че проблемите са следствие на войните, водени от САЩ. Заради кризата в Близкия изток и Сверена Африка хората от тези региони масово напускат страните си. Левицата трябва да намери отговор, защото навсякъде има добри хора, призова той. Разбира се, не може САЩ и Европа да отворят безпроблемно вратите си за всички. Истината е, че мигрантите идват от войни, които води САЩ, заяви Сакс. Бежанците са от Ирак, Либия, Афганистан, Сирия. Общото между тези бежанци е ЦРУ, които подклаждат войните, а Европа плати висока цена за американските войни. Спрете тези идиотски войни и тогава няма да имаме толкова бежанци, защото те няма да напускат страните си, призова Сакс.
Той разкритикува съюзничеството на САЩ със Саудитска Арабия, заради което вече шест години кръвопролитията не спират. Това, което САЩ направиха във Виетнам, в Либия, е катастрофа. През май 2011 г. САЩ и Саудитска Арабия се съюзиха и свалиха режима на Асад в Сирия. Тогава Европа беше изправена пред най-голямата бежанска криза и липсата на външна политика от страна на Европа затвърди тази криза, смята Джефри Сакс.
За нещастие имаме като президент - клинично-патологичен случай, и това не е мое мнение, а становище на водещи клинични психолози. Ние ще направим всичко възможно да оцелеем по времето на мандата на този президент, заяви открито Сакс и допълни, че се надява да има кой да предотвратява предприетите от него опасни стъпки.
Друг проблем, върху който се фокусира Джефри Сакс в изказването си, беше демографският срив в Европа. През 1950 г. населението на Европа беше около 700 млн., а на Африка и Близкия изток - 350 млн. - т.е. два пъти по-малко. В момента населението на Европа е същото - около 700 млн., а на съседите ви 1,5 млрд., каза той. Оттук идва миграционният натиск, разбира се, подклаждан от войните на САЩ. Според данни на ООН до 2021 г. населението на Африка и Близкия изток ще достигне 4 млрд. души, което е 30 на сто повече от Европа. Това е така, защото раждаемостта в Африка е пет деца на една жена. Защото там децата не ходят на училище. Само 25% от момичетата се обучават. Ако те ходят на училище - няма да раждат, ще работят, а така ще се стигне до демографски спад, поясни той.
В заключение Сакс препоръча ЕС да задели пари за образование. Трябва да бъде създаден специален фонд за гимназиално образование в Африка, така че всички деца в Африка да завършат гимназия.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3035573
Постинги: 3517
Коментари: 2407
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031